ALACALI, TÜRKİYE’DEN JAPONYA’YA LOJİSTİK TESİS İHRACATI GERÇEKLEŞTİRDİ
“2022 yılı itibari ile tüm yapı elemanlarının Ala-Sawa Sistemi’ne uygun olarak Türkiye’de Japon standartına (JIS) uygun olarak üretildiği ve Japonya’ya ihraç edildiği, 3 adet çok katlı lojistik depo projesini tamamladık. 31 Ocak 2022 tarihinde Yokohama’da açılışı yapılan ilk lojistik tesis 90.000 m2 inşaat alanına sahip, 4 katlı ve sismik taban izolasyonlu olarak projelendirildi.”
Kurulduğu 1987 yılından 1999’daki know how ve sistem transferine uzanan hikayesi, iş birlikleri gibi kilometre taşlarıyla Alacalı İnşaat’ı ve organizasyon yapısını genel hatlarıyla aktarabilir misiniz?
1987 yılından itibaren sanayi yapıları ile başlayan tecrübesini, en gelişmiş ön üretimli betonarme teknolojileri ile birleştirerek sektöründe lider olmayı kendine hedef olarak belirleyen Alacalı inşaat San. Tic. A.Ş. Trakya bölgesinde, yerleşik ön üretimli betonarme yapılar üretmek için kurulan ilk tesistir.
ilk teknoloji transferini 1996 yılında İtalya’dan gerçekleştirdik ve ardından dünyadaki ön üretimli yapı sektöründeki yenilikleri ülkemizde uygulamak misyonu ile rotamızı 1998 yılında Japonya’ya çevirdik. 1999 yılında Asya kıtasının en büyük üretim tesisine sahip Kurosavva firması ile ard-germeli yapılar (Ala-Sawa Sistemi) konusunda know how anlaşması yaptık.
2012 yılından itibaren ülkemizde kullandığımız ve çok katlı yapılarda yüksek deprem performansı gösteren tüplü-groutlu olarak adlandırılan bağlantı elemanlarının üreticisi Japon NMB firması ile 2016 yılında yaptığımız anlaşma neticesinde bu ürünlerin Türkiye distribütörü olduk.
Çok katlı yapıları, yüksek deprem dayanımlı ve konvansiyonel yöntemlerden 2 kat daha hızlı üretmek ve uygulamak üzere Ar-Ge çalışmalarımıza hız verdik. 2018 yılında Japonya’nın en büyük firmalarından biri olan Sumitomo Mitsui ile Sqrim metodununun uygulayıcısı olarak iş birliği anlaşmasına imza attık.
Müşterilerimizin Alacalı markasına duyduğu güven doğrultusunda 2019 yılından itibaren yoğun olarak anahtar teslimi müteahhitlik hizmeti de veriyoruz. Kurosavva firması ile aramızdaki güven
yıllar geçtikçe artarak devam etti. 2020 yılında Japonya’daki çok katlı lojistik depo binalarının ard-germeli kolon-kiriş elemanlarını Türkiye’de üretmek üzere Ala-Sawa inşaat firmasını kurduk.
2020 yılında sadece Japonya’ya üretim yapacak 5000 m3/ay üretim kapasitesine sahip yeni fabrikayı hayata geçirdik. Bu tesiste üretilen, Japonya’daki çok katlı lojistik binalarda kullanılan ard-germeli ve ön-gerilmeli kolon-kiriş elemanlarını 2020 Ağustos ayından itibaren her hafta gemi ile Japonya’ya ihraç ediyoruz.
2022 yılı itibari ile tüm yapı elemanlarının Ala-Sawa Sistemi’ne uygun olarak Türkiye’de Japon standartına (JIS) uygun olarak üretildiği ve Japonya’ya ihraç edildiği, 3 adet çok katlı lojistik depo projesini tamamladık. 31 Ocak 2022 tarihinde Yokohama’da açılışı yapılan ilk lojistik tesis 90.000 m2 inşaat alanına sahip, 4 katlı ve sismik taban izolasyonlu olarak projelendirildi.
ALA-SAWA SİSTEMİ İLE VAN’DA İNŞA ETTİĞİMİZ 8 KATLI KONUT BİNASI, 2011 YILINDA 7.2 BÜYÜKLÜĞÜNDEKİ DEPREMİ HASARSIZ ATLATTI
Ala-Sawa Sistemi’nin detayları, bugüne kadar bu sistem ile inşa edilen yapıları ve durumları hakkında bilgi verebilir misiniz?
Ala-Sawa Sistemi, yüksek kalitede malzeme kullanılarak fabrika şartlarında üretilen bina taşıyıcı sistemini oluşturan kolon-kiriş elemanlarının bağlantıların, şantiyede ard-germe halatları ile yapıldığı, yüksek deprem dayanımı sağlayan ve halatlarda rezerv olarak bırakılan şekil değiştirme kapasitesi ile deprem etkilerini sönümleyen bina yapım sistemidir.
Ala-Sawa siteminde kullanılan ön germe, ard-germe teknolojileri ve C50 beton kalitesi sebebi ile ağır yükleri (5 t/m2), geniş açıklıkları daha ekonomik kesitler ile geçmek mümkün. 1999 yılından itibaren ülkemizde lojistik bina, konut, AVM, hotel, kongre merkezi, okul olmak üzere 50’den fazla projeye imza attık.
1999 yılından itibaren ülkemizde lojistik bina, konut, AVM, hotel, kongre merkezi, okul olmak üzere 50’den fazla projeye imza attık.
Japonya’da 1995 yılında 7.2 büyüklüğündeki Kobe ve 2011 yılında 9.0 büyüklüğündeki Tohoku depremlerini hasarsız atlatan yapılara uygulanmış Ala-Sawa Sistemi ile 2005 yılında Van’da inşa ettiğimiz 8 katlı ard-germeli ön üretimli konut binası 2011 yılında 7.2 büyüklüğündeki depremi hasarsız atlattı. Çevresindeki birçok bina yıkılıp, ağır hasar görürken, bu binanın gösterdiği performans Japonya’da ulusal medyada haber olarak yayınlandı.
18 Mart 2018 tarihinde yayınlanan yeni deprem şartnamesinde, hem tüplü-groutlu bağlantıların (Sqrim Sistemi) hem de ard-germeli yapı sisteminin (Ala-Sawa Sistemi) yer almasına öncülük ettik. Gösterdikleri deprem performansları, avantajları ve müşterilerimiz tarafından ısrarla tercih edilmeleri, ülkemizde yakın gelecekte bu tip yapıların sayılarının artarak devam edeceğini göstermektedir.
Japonya’dan aldığımız 2 yeni proje ile KUROSAWA firması ile iş birliğimiz güçlenerek devam ediyor. Artık Japonya’da da Ala-Sawa teknolojisi ile Türkiye’de üretilen elemanların kullanıldığı lojistik depo binaların da sayısı artacak.
TOKYO’NUN EN YÜKSEK KONUT BİNASI (65 KAT – 265 M YÜKSEKLİK) SQRIM SİSTEMİ İLE YAPILIYOR
Konvansiyonel İnşaat yöntemlerinden daha hızlı yapılar inşa etmenin önemi ve geleceği ile ilgili neler söylersiniz? SQRIM Japon sisteminin sunduğu avantajlar hakkında bilgi verebilir misiniz? SQRIM Metodu, Japonya’da çok katlı (50- 60 kat) yapılarda yaklaşık 30 yıldır başarı ile uygulanan, patentli- ön üretimli yapım sistemidir. Bu sistem özellikle konut yapıları için uygundur. Sistemin esası basit bir lego yöntemi ile ifade edilebilir. Fabrika şartlarında üretilen yapı elemanların şantiyedeki birleşimleri, yapı elemanlarında bırakılan tüpler ve bu tüplere giren donatılar ile sağlanmaktadır. Bağlantının yapılmasından sonra, tüplerin için yüksek mukavemetli grout ile doldurulmaktadır.
Bu sistemin konvansiyonel yöntemlerden 2 kat daha hızlı olmasının yanında, tüm üretimin fabrika ortamında yapılması kalite ve mühendislik kontrolünün de en üst seviye de olması anlamına geliyor.
Her aşamanın adım adım izlenebilmesi ve kayıt altına alınması ile birlikte, şantiye şartlarındaki uyum için üst seviye hassasiyet gerekiyor. Bu durumda yapının kalitesi ve güvenliği de kendiliğinden seviye atlıyor.
Yüksek malzeme kalitesi, inşaat süresinin kısalması, yapının daha erken işletmeye açılması, şantiyede daha az personel ihtiyacı, iş kazalarının azalması, üretimin hava şartlarından etkilenmemesi sistemin yüksek deprem güvenliği dışındaki diğer avantajları.
Şu anda Tokyo’nun en yüksek konut binası (65 kat – 265 m yükseklik) SQRIM Sistemi ile yapılıyor.
Ülkemizde sadece şehir hastanelerinde uygulama zorunluluğu olan deprem yalıtımı için taban izolasyonlu sistemeler, yakın gelecekte deprem riskinin yüksek olduğu Japonya gibi ülkelerde olduğu gibi ülkemizde de okullar, lojistik depolar başta olmak üzere, tüm yapılarda yaygınlaşacak.
Deprem yalıtımlı çok katlı binalar için en uygun yapım metodu, Sqrim ve Ala-Sawa yöntemidir. Yalıtım birimlerinin (izolatör) üretim ve testleri yapılırken, fabrikada üst yapı elemanlarının üretimi devam etmektedir. Böylece konvansiyonel yapım yönteminde üst yapıya devam etmek için, yalıtım elemanlarını bekleme zorunluğu ortadan kalkmaktadır.
Sonuç olarak, sektör geliştirdiği çağdaş, teknolojik ve ekonomik, depreme dayanıklı ön üretimli yapım sistemlerini, çok katlı yapılarda kullanmayı yaygınlaştırmayı başardığı anda, betonarme ön üretimli yapım sistemlerinin büyük avantajı olan hız, ekonomi (daha az işçilik ve malzeme vb), işçi sayısına bağlı daha az kaza riski ve kalite faktörlerinden ülkemizin de olabildiğince yararlanması mümkün olacaktır.
SQRIM SİSTEMİNDE KULLANILAN TÜPLERİNDE ÜLKEMİZDE ÜRETİLMESİ KONUSUNDA JAPON PARTNERLERİMİZ İLE ÖN MUTABAKAT SAĞLADIK
Alacalı’nın sunduğu teknolojileri, güvenlik ve hız avantajlarının yanı sıra çevreye etkileri anlamında değerlendirebilir misiniz?
Kullandığımız Japon inşaat teknolojilerinde, daha kaliteli beton (C50 – C60), yüksek dayanımlı öngerme ve ard-germe halatları kullanılması zorunludur.
Her ne kadar daha kaliteli malzeme daha pahalı olarak algılansa da malzeme kaliteleri nedeni ile kesitlerin küçülmesi toplamda kullanılan malzeme miktarını azaltmaktadır. Dolayısı ile ülke kaynakları ekonomik olarak kullanılmaktadır.
Japonya’ya ihraç ettiğimiz yapı elemanlarında kullanılan nervürlü demir ve çelik halatlar artık JIS e uygun olarak Türkiye’de üretilecek.
Deprem yönetmeliğimiz genel olarak depremden sonra, özellikle konut ve fabrika binası gibi yapıların, hasar görmemesini değil, bu yapılarda insan kayıplarının olmamasını esas alır. Yani bu binalar deprem şartnamesine uygun olsa bile, depremden sonra kullanılmayacak ve yıkılması gerekecektir. Oysa sunduğumuz Japon yapı teknolojileri, sağladığı üst düzey deprem güvenliliğinin yanı sıra, bu sistemlerin taban yalıtımlı binalarda kullanılması ile bu binalar depremden sonra da kullanılmaya devam edecektir.
Japonya’ya ihraç ettiğimiz yapı elemanlarında kullanılan nervürlü demir ve çelik halatlar artık JIS e uygun olarak Türkiye’de üretilecek. SQRIM sisteminde kullanılan tüplerinde ülkemizde üretilmesi konusunda Japon partnerlerimiz ile ön mutabakat sağladık. Bu ürünlerin yurt dışına ihracatı ülke ekonomisine büyük katkı sağlayacak.
Ülkemizde Japon standartlarını uygun olarak üretilen yapı elemanlarının ve yapı ürünlerinin, Japonya’ya ihracatı inanılmaz bir çabanın sonucu ve büyük bir başarının
eseri. Bu yıllarca sürecek büyük bir iş birliği, ülkemiz ve Alacalı İnşaat için büyük bir gurur kaynağı.
150.000 M2 İNŞAAT ALANINA SAHİP YAPININ KABA İNŞAATINI 10 AY İÇİNDE BİTİRMEK MÜMKÜN
Deprem güvenlikli yapılar, hızlı ve ekonomik inşa yöntemleri alanında sunduğunuz teknolojilerle Alacalı İnşaat’ın gelecek dönem hedefleri nelerdir?
150.000 m2 inşaat alanına sahip yapının kaba inşaatını 10 ay içinde bitirmek mümkün. Özellikle çok katlı lojistik depoların konvansiyonel yöntemlere göre 2 kat daha az zamanda bitirilmesi, tesisin işletmeye erken açılması ve yatırımın geri dönmesinde büyük avantaj. Hedefimiz lojistik binalarında bu sistemleri, daha çok kullanıcının hizmetine sunmak.
Diğer yandan özellikle okul ve hastane gibi nitelikli ve yüksek deprem güvenliği gerektiren yapılarda bu sistemlerin kullanılması için Japon partnerlerimiz ile birlikte bu projeler için iş birliğimizi ve görüşmelerimizi sürdürüyoruz.
KUROSAWA FİRMASI İLE TÜRKİYE’DE 2 FARKLI ÜRETİM TESİSİ DAHA AÇACAĞIZ
KUROSAWA firması ile Türkiye’de 2 farklı üretim tesisi daha açacağız. Bu iki fabrikanın birisinde sadece Japonya pazarında kullanılacak deprem izolatörleri üretilecek. İzolatör fabrikasının temel imalatı bitmek üzere. 2023 yılının 2. yarısında bu tesisi faaliyete geçirmeyi planlıyoruz.
Diğer fabrikada ise epoksi kaplı öngerme halatları üretilecek. Kurosawa firmasının patentli ürünü olan epoksi kaplı halatlar için kurulacak tesis 2023 yılının sonunda faaliyete geçecek. Yapılarda bilim, modernizasyon ve teknolojinin getirdiği avantajları kullanmak ve bu sistemlerin ülkemizde yaygınlaşmasını sağlamak temel misyonumuz ve ana hedefimiz. Gelişmiş ülkelerde yıllardır kullanılan bu sistemler ile güvenli gelecek inşa etmeyi çok önemsiyoruz ve uzun yıllardan beri başarı ile uyguluyoruz. Çünkü gelecek, kalite, hız, güven, farklılaşma, bilime dayalı ve teknolojik yapılar ile şekillenecek.
İnşaat Dünyası Dergisi Mart-Nisan Sayısı MARKA / RÖPORTAJ
Alacalı Genel Müdürü – BİROL DOYRANLI