
Prekast beton ile sanayileşmiş inşaatın gelişimi
İlk patentli ekiciden akıllı prekast beton elemanların bilgisayar kontrollü endüstriyel üretimine kadar prekast beton elemanların tarihçesi hakkında daha fazla bilgi edinin.
Prekast beton elemanlar – her şey nasıl başladı?
Joseph Monier (1823 – 1906) bir bahçıvandı ve onun fikri, düşük bir fiyata kalıcı ekiciler geliştirmekti. 1867’de betonarmeden yapılmış farklı ürünlerin patentini aldı. Betonarmeyi icadından sonraki mantıklı adım, prekast beton elemanların icadı oldu çünkü prefabrikasyonun yerinde betona kıyasla büyük avantajları var (kalite, hız, sağlık ve güvenlik).
Katı elemanlarla “seri” yapı
Prekast sistemler sözde katı prekast sistemlerdi (prekast elemanların enjeksiyon, kaynak veya cıvatalama yoluyla bağlantısı). Bu sistemler çok düzgün apartman binaları inşa etmek için kullanıldı. Katı parçalar için esnek kalıplar olmadığı için esnekliğe pek yer yoktu. Doksanların ortasına kadar icat edilmediler.
Bu katı prekast sistemlerin avantajları ve sınırlamaları vardı. En önemli sınırlama, binaların ve kat planlarının yeknesaklığı ve yüksek deprem yükleri söz konusu olduğunda yüksek binaların sınırlandırılmasıydı. Bir avantaj, binaların üretiminin temeli olan endüstriyel prensiptir.
“Yeni” endüstriyel prekast sistemin geliştirilmesi (1965 – 1985)
Kafes kiriş (sözde yarı prekast sistemin ana parçası) geçen yüzyılın ellili başında geliştirilmiştir.
Prekast beton elemanlar için kafes kirişler
60’lı yılların ortalarında, prekast elemanların endüstriyel üretiminin geniş bir temelde başlangıç noktası olan kafes kiriş, prekast ürünler için kullanıldı. Üretim birimleri o zamanlar çok basitti, çoğunlukla açık alanlarda ve temel üretim binalarında sabit yataklardan oluşuyordu. Açık alanda bir kule vinç veya binada bir tavan vinci, üretim için en önemli araçlardı.
Çift duvarın gelişimi
Daha fazla geliştirme için itici faktör, inşaat sürecini optimize etme ve inşaat sahasındaki işi azaltma ve ayrıca ürün ve bina kalitesini artırma ihtiyacıydı. 1980’den 1985’e kadar olan yıllarda, ikiz duvar olarak adlandırılan yarı prekast duvar icat edildi ve piyasaya sunuldu.
“Yeni” endüstriyel prekast sistemin geliştirilmesi (1985 – 2005)
Geliştirmenin ikinci aşaması, iki buluşla karakterize edildi. Gelişmeler, bir yandan ürünün elektronik verilerini oluşturmak için CAD (bilgisayar destekli tasarım) sistemleriyle bağlantılı kişisel bilgisayar ve diğer yandan otomatik makineleri kontrol etmek için PLC kontrol sistemi (PLC = programlanabilir mantık denetleyicisi) idi. Bu gelişmeler, otomatik makinelerin (ör. çiziciler, beton yayıcılar) üretim sürecine dahil edilmesini ve CAD verileri kullanılarak kontrol edilmesini mümkün kıldı.
Bu aynı zamanda CAD/CAM kontrollü üretimin de doğum saatiydi. Paletli karusel sistemleri (60’larda icat edildi) ile bağlantılı olarak, yataklarda manuel üretime kıyasla m² başına adam saatini üçte iki oranında azaltmak mümkün oldu. Eşzamanlı olarak ürünün kalitesi iyileştirildi (yüzey, kenarlar).
Üretim sürecine adım adım otomatik makineler eklendi. Örneğin, üretim sürecini yönlendirmek ve kontrol etmek için otomatik donatı üretimi (örgü kaynak makineleri), kalıptan çıkarma ve kalıplama robotları, lazer projeksiyon, otomatik beton yayıcılar ve ana bilgisayar sistemleri.
2005’ten beri gelişme ve gelecek yıllara bakış
2000 yılından bu yana, üretimin dijitalleşmesi ve ağ oluşturma ile ilgili bir dizi gelişme oldu. Kısmen, bu yöntemler zaten kullanılıyor, ancak geniş ölçekte ve her ülkede değil. Aşağıda yöntem ve kavramlara ilişkin kısa bir genel bakış bulabilirsiniz.
BIM – Bina Bilgi Modellemesi
Birkaç yıldır herkes BIM terimini konuşuyor. BIM, Bina Bilgi Modellemesi’nin kısaltmasıdır ve bir binanın tasarımı, inşası ve bakımı için veri ve bilgi alışverişi ile ilgilenir. BIM, ilgili tüm kişilerin aynı verilere erişmesine izin vererek, zaman ve paradan tasarruf sağlayan veri tutarlılığını sağlar. İlgili kişilerden herhangi biri verileri değiştirirse, bu durum ilgili diğer tüm taraflar için anında görünür ve hatalar önlenebilir.
“Endüstri 4.0”
“Endüstri 4.0” da sektörde fazlasıyla kullanılan terimlerden biri. Üretim sürecinde otomatikleştirilmiş makinelerin kullanımı, makine ve tesislerin birbirleriyle ve internetle bağlantısı ile tamamlanmaktadır. Bazen bu prensibe “akıllı fabrika” da denir.
Kağıtsız üretim
Ayrıca son yıllarda prekast beton elemanlarının üretiminde kağıt kullanımının azaltılmasına yönelik çalışmalar yapılmaktadır. Veriler gelecekte yalnızca dijital olarak aktarılacak ve artık yazdırmaya gerek kalmayacak. Bu çevresel ve ekonomik nedenlerle tavsiye edilir. Ayrıca, en son planlar herhangi bir zamanda kullanılabilir.
Entegre yapı hizmetlerine sahip akıllı prekast beton elemanlar gibi inşaat ürünleri gelecekte giderek daha karmaşık hale gelecek. Üretime yeni talepler getirirler ve gerekli ek iş ve malzeme akışlarının birbirleriyle ve mevcut süreçlerle koordine edilmesi gerekir. Akıllı fabrika, bu gereksinimler için akıllı çözümdür.